TORG
 

TORG

Plateia/piazza/place/square/platz /mötesplats

Torget är sedan tidernas begynnelse en plats för det öppna samtalet.

 

”I utställningen TORG samverkar jag och min Magiska Låda med mångkonstnären Pontus Lindvall. Tillsammans med snickarduon Madam har Pontus skapat en väggpanel i trä med parkettläggningsteknik, ett slags rum eller scen, inspirerad av barocken. Rummet är vårt gemensamma projekt – vårt samtal, vårt torg."

/Päivi Ernkvist

 

På utställningsplatsen, eller torget om man så vill, placerar Päivi Ernkvist sin Magiska Låda – ett mobilt utställningsrum som redan har en rad resor bakom sig. Vid varje utställning presenteras den på en oprövad plats, med nytt innehåll och alltid med dialogen i centrum. Denna gång sker det i samverkan med Pontus Lindvall som även har gestaltat Magiska Lådans insats med belysning. Medutställare är smyckekonstnär Jelizaveta Suska och Jenny Hillevi Larsson. Samtliga utställare är medlemmar i Konsthantverkscentrum. 

 

Se Maj Sandells digitala visning av TORG (ca. 11 min)

 
 

Jelizaveta Suska är utbildad på HDK, Smyckekonst. Här visar hon sina polymer-smycken i kollektionen Frozen Moments, en slags stenar i ett landskap av krossad marmor. Stort mörker och gnistrande kristaller tar plats i det nygamla barocka kuriosakabinettet.

 

Jenny Hillevi Larsson visar verket Döden i vitt, som är hennes gesällprov i konstbroderi från Handarbetets Vänner. Hon har använt sig av traditionella hantverkstekniker tillsammans med återvunnen tråd från loppisar och broderat motivet på halvblekt skjortlinne. Fram träder ett ömtåligt, skirt verk i vitt på vitt som för tankarna till livets förgänglighet.


Pontus Lindvall är utbildad på Konstfack, Keramik och Glas. Han arbetar ofta i samverkan med andra konstnärer och den här gången tillsammans med Päivi Ernkvist. Till TORG har Pontus tagit fram ett väggparti i parkettläggningsteknik, och skapar på så sätt en rumslig dimension till Päivis Magiska låda.

 

Päivi Ernkvist är svensk keramiker med rötter i Finland. Hon är utbildad på Konstfack, Keramik och Glas.  I TORG visar hon sina handtummade porslinsreliefer och den handgjorda boken 

Med kärlekens ögon - fragment ur Casanovas Memoarer. Varje bok är unik och har ett eget sigill med en modellerad trollslända i porslins- eller stengodslera som är fäst med ett silkesband på bokens framsida. 

 

Päivi Ernkvist            www.figurine-dialogue.com

Pontus Lindvall          www.pontuslindvall.se

Jelizaveta Suska www.jelizavetasuska.com

Jenny Hillevi Larsson www.jennyhillevilarsson.com